дезинфекция, дезинсекция, дератизация

Logo Burgas
mobile-icon

Свържете се с нас056 / 86 29 81

Черният плъх е устойчив на отрови и обича плодове и зеленчуци

Черният плъх е устойчив на отрови и обича плодове и зеленчуци 20 дек 2018

В продължение на темата ни за видовете синантропни гризачи, днес представяме другият най-разпространен у нас плъх – черният. Тъмно сивата до черна окраска е дала и името му. Той е по-дребен от сивия си роднина. Основен признак, по който се определя е дължината на опашката му – винаги по-дълга от тялото, заедно с главата, а тялото е по-дребно и удължено.

Черният плъх обича топлата и по-суха среда, катери се много добре, и затова предпочита да се заселва в покриви, тавани и високите етажи. Той по-смело показва присъствието си, в сравнение със сивия плъх. В търсене на  храна и вода пълзи по всички достъпни повърхности, вертикални и хоризонтални. Рядко обаче се движи по пода без да е наложително, а предпочита да лази по предмети на средно ниво в помещението.

Колкото по-многочислена е популацията на черния плъх, толкова повече демонстрира присъствието си и само визуални наблюдения са достатъчни за отчитане на плътността му, особено през нощта.

За черния плъх не е присъщо да рови дупки, затова най-често се настанява в съществуващи кухини и процепи в покриви, стени. Продължителността на живота му е до 2 години. Полова зрялост достига на 1,5-2 месечна възраст и след 20 дневна бременност ражда между 6 и 10 малки. С този цикъл трябва да се съобразят и мерките за унищожаване.

Борбата срещу този вид е по-трудна поради вродената му устойчивост към повечето ползвани родентициди. Фактът, че черният плъх предпочита растителна храна, особено плодове и зеленчуци, може да помогне в борбата с тях. Ябълките са универсална примамка. От важно значение е и правилният избор и подходяща концентрация на дератизационно средство, чийто  неправилен избор може да доведе до унаследена резистентност, при което унищожаването ще бъде още по-трудно.

Имайки предвид всичко това, специалистите в „Дезинфекционна станция Бургас“ препоръчват използването на Ратимор паста и Мишемор грейн. Тези и други продукти може да намерите в магазините ни.

Пpи нyждa oт пpoфecиoнaлнo cъдeйcтвиe мoжe дa ce oбъpнeтe към нашите екипи от специалисти.